dissabte, 7 de febrer del 2009

El dia del "palo"

A Ferreries, fa mooolts anys celebràvem el dia del "palo". El pla de l'església ple de gom a gom, jo, molt petita i un poc espantada, record que estava dreta baix el pont que travessa el carrer sant Joan i el pla de l'església; estava devora una velleta que vivia al carrer de sant Joan amb el braç dret alçat cantant amb molt d'entusiame el "Cara al sol", està clar que ella no era l'única que cantava. Després record una llarga fila de gent fent cua per aconseguir el desitjat "palo", regal del batlle o de l'ajuntament. Tot açò era per celebrar que Menorca havia passat a mans dels franquistes el 8 de febrer de 1939. Aquesta celebració agradava sobretot als al·lots perquè menjaven un dolç de franc, i n'hi havia que si podien en menjaven dos. Si mal no record, aquesta festa va ser idea del batle de llavors, que era sucrer de professió. http://www.fideus.com/capitulacion_de_menorca.htm


En Ferreries, hace muuuuchos años celebrábamos el "día del palo". La plaza de la iglesia estaba llena a rebosar, yo muy pequeña y un poco aturdida, recuerdo que estaba de pie bajo el puente que une la calle san Juan con la plaza de la iglesia; estaba al lado de una viejecita que vivía en la calle de san Juan con el brazo derecho alzado cantando con mucho empeño "Cara al sol", claro que ella no era la única que cantaba. Después recuerdo una larga fila de gente haciendo turno para conseguir el deseado palo, regalo del alcalde o del ayuntamiento. Todo eso era para celebrar que Menorca había pasado a manos de los franquistas el 8 de febrero de 1939. Esta celebración gustaba sobre todo a los muchachos porque comían gratis un dulce, había algunos que si podían comían dos. Creo recordar que quien tuvo esta idea de regalar un "dulce, palo" fue el alcalde de entonces, que era pastelero de profesión.

Many years ago, in Ferreries people celebrated the "the cake day". In the Main Square there were a lot of people. I was very small and I was surprised. I remember that I was standing under the bridge next to the square. There was an old woman next to me, she was singing "Cara al Sol" with her right arm up. She was not the only person singing, everybody was singing loud. Then I remember a line of people queuing for a cake. The cake was a present of the mayor or the Town Hall to the inhabitants of Ferreries. During the Spanish Civil War, Minorca stayed loyal to the Republican Spanish Government, but on 8th February 1939 Minorca supported the Nationalists. This event was to remember that Menorca the 8th February 1939 supported the Nationalists. Young people enjoyed and liked that festival beacuse they ate a cake and they didn't pay for it, and some people ate 2 cakes.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Molt agraïda Marga per la visita i per participar al sorteig.